10 svakodnevnih navika koje iscrpljuju kožu

Od četkica koje koristimo tijekom šminkanja do maramica kojima uklanjamo šminku, sve one više nanose štetu nego što pomažu našoj koži. Razlog bora, prištića i ožiljaka na koži su ove vrlo navike.

1. Čišćenje maramica

Većina nas prilikom uklanjanja šminke koristi mokre maramice koje se smatraju praktičnim rješenjem. Međutim, ove maramice uzrokuju iritaciju kože, prerano starenje i širenje ulja i prljavštine na koži. Pogotovo jer je koža oko naših očiju vrlo osjetljiva i tanka, više oštećuju ovo područje.

2. Materijali za šminkanje

Šminka koju koristimo da bismo se osjećali dobro i izgledali lijepo zapravo nam dugoročno više šteti. Materijali za šminkanje začepljuju nam pore, a boje, parfemi i mnoge druge kemikalije u njima oštećuju našu kožu. Ako i dalje želimo nadoknaditi, kakve bismo proizvode trebali odabrati? Možete odabrati visoko mineralne materijale za šminkanje. A na kožu možete nanijeti hidratantnu kremu prije nanošenja šminke kako vam šminka ne bi začepila pore.

3. Slamka

Djelovanje koje radimo dok koristimo plastične slamke smanjuje kolagen u ustima i uzrokuje bore u području usta, kaže poznata liječnica Renee Rouleu.

4. Životni vijek upotrebe

Ako i dalje koristite proizvode za njegu kože i šminku, koji su već skloni razmnožavanju bakterija, unatoč isteku njihova vremena, vaša će koža vjerojatno razviti infekciju. Mogu izazvati akne i iritaciju na koži. Ista pravila vrijede i za maske koje koristimo za čišćenje kože.

5. Proizvodi za kosu

Postoje sprejevi koje koristimo za oblikovanje kose, gelovi nam mogu slomiti kosu, začepiti pore vlasišta i izazvati izbijanje akni.

6. Pilinzi

Nanošenje pilinga koje svakodnevno koristimo za obnavljanje kože iritira kožu, širi kapilare i uzrokuje mrlje na koži.

7. Parfemi

Parfemi nisu štetni samo za našu Zemlju već i za nas. Korištenje parfema i parfimiranih krema može poremetiti kiselinsko-baznu ravnotežu naše kože.

8. Telefoni

Ne zaboravimo da zbog naše dobi naši telefoni dolaze s nama kamo god krenuli. Na primjer, sada u WC čak ulazimo i s telefonima. I iz nekog razloga ne osjećamo potrebu očistiti telefon. Međutim, ove telefone često nosimo s licem, a to može biti uzrok većine problema na našoj koži.

9. Jastuci

Navlake za jastuke koje se redovito ne mijenjaju sadrže na sebi puno bakterija, a ako ih nastavimo koristiti, te će bakterije biti u izravnom kontaktu s našom kožom.

10. Klima uređaji

Korištenje klima uređaja ljeti i zimi može dehidrirati našu kožu i prouzrokovati odumiranje kolagena u našoj koži, a koža progibanje.