Zašto brak toliko plaši muškarce?

Kao rezultat milijuna godina znanja zapisanog i u spolu i u našim genima, pojavile su se nebrojene razlike žena i muškarca u vrlo različitim mehanizmima donošenja odluka, sposobnostima upravljanja stresom i našim prioritetnim potrebama. Poznati psiholozi ispitali su razloge zbog kojih muškarci otimaju brak, a mi smo ih u ovom sadržaju objedinili.

Muškarci kojima se samo zapovijeda i ne žele biti vezani za jedno mjesto uglavnom ne favoriziraju ideju braka dok ne ostare i na kraju odluče vjenčati se zbog društvenog pritiska i ugode. S druge strane, kako su žene spremnije prilagoditi se muškarcima, bračna dob može biti i ranija za žene.

Iako se svijest žena u današnjem svijetu povećala s puno aktivnijom ulogom u radnom životu i povećala se prosječna dob za stupanje u brak, mladi se brakovi i dalje ističu u ruralnim i slabo obrazovanim područjima.

Činjenica je da se većina muškaraca ne bi htjela vjenčati ako život s roditeljima muškarcima nakon određenog vremenskog razdoblja ne postane nemoguć i ako se od njih ne zatraži pomoć u kućanskim poslovima, ali i želja roditelja za mladenkom i unukom i redoviti život vode muškarce da se eventualno vjenčaju.

Muškarci koji uopće ne podnose pomisao na suzdržavanje, uglavnom im se ne sviđa pomisao da kad postoje uzdržavani članovi obitelji, ne mogu napustiti posao kako žele, da ne mogu provoditi vrijeme s prijateljima nakon posla ili u slobodno vrijeme. Pogotovo kad odraste, čovjek je neodgovoran, neovisan je, strah će mu biti puno veći ako ga odgajaju na putu.

Prvi uvjet za brak je da obje strane moraju dostići potrebnu razinu zrelosti, a muškarci sazrijevaju mnogo kasnije od žena. Uz to, razina sreće brakova koji se sklapaju u neposrednom okruženju igraju veliku ulogu u oklijevanju stranaka u donošenju odluka.

Još jedno pitanje koje muškarce odbija od braka je seksualnost. Iako je seksualnost uvijek tabu za žene, muškarci se tijekom svog života ne naginju ideji da budu monogamni i uvijek žele više videći seksualnost kao doživljaj, a ne kao zadovoljstvo zbog odnosa. Zapravo, seksualnost postaje šarenija kako se partneri bolje upoznaju i obraćaju pažnju na ukuse druge strane, a brak se može vidjeti kao izvrsna prilika da se to dogodi.